Enzimek – A hosszan tartó egészség alapja

A szervezet egészséges működésének alapja: az enzimek

Vizsgálatok igazolják, hogy a Föld lakosságának 80%-a létfontosságú tápanyagok és enzimek hiányában szenved. Ennek első jelei a fáradtság, összpontosítási nehézségek, gyakori hajlam a fertőzésekre, bőrproblémák, emésztési zavarok stb.

„Enzimek nélkül nincs élet.” ( Dr. Howell)

Mi azok az enzimek?

Az enzimek különleges fermentumok (erjesztő anyagok); ezek tartalmazzák az élet szikráját, és minden növényi és állati sejtben a vegetatív életet eredményezik. Sokféle enzim létezik, és nemcsak megtalálhatók minden növény- és állatfajban, de ezek adják minden élőlény sajátosságát, individualitását, felépítik annak szerveit és működésben tartják őket. Enzimek nélkül nincs sejtosztódás, nincs növekedés, sem szaporodás. Az enzimek irányítják a kémiai folyamatokat az emberek, az állatok és a növények egyes szerveiben, méghozzá úgy, mintha gondolkodni tudnának. Az enzimek olyan anyagok, amelyek nélkül nincs élet!   Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tud végbemenni, hiába van meg az összes szükséges tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok stb., enzimek – kémiai katalizátorok – is kellenek, hogy a test ép és egészséges legyen. 

Minél több friss enzimet tartalmaz a táplálékunk (nyers zöldséget, gyümölcsöt), annál több új élet áramlik testünkbe, és annál több fiatal sejt képződik. Ez több energiát, a betegségekkel szemben nagyobb ellenállóerőt jelent. Szabályozza a testsúlyt, megtisztítja a vért és a sejteket a salakanyagoktól.

A krónikus degeneratív betegségek valójában súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült (immunrendszerrel rendelkező) szervezetben.

A négy legfontosabb enzimhiány kategória: a fehérjék-, zsírok-, szénhidrátok-, növényi rostok lebontásához szükséges enzimek hiánya. Ez tovább fokozódik vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiányával.

Mindezeket valahogyan pótolni kell, különben nincs EGÉSZSÉG, nincs teljes gyógyulás! A gyógyszeres kezelés csak a már kialakult betegségeket, a helytelen, egészségtelen életmód gyakran már súlyossá vált tüneteit kezeli. A hangsúlyt a megelőzésre kellene fektetni.

Az ételek enzimhiányának okai

A zöldségek és gyümölcsök túl korai leszüretelése, betakarítása, a hosszú raktározási idő, továbbá a gyári feldolgozás során végrehajtott kezelések, hevítés, sterilizálás és tartósítás a fő okok. Minden étel, amit tartósan felmelegítettek, fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát. A fehérjék deformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezet számára mérgező savak keletkeznek. Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden sugárkezelt, konzervált, pasztörizált, párolt, ill. bármilyen hőhatásnak kitett, legfőképpen a mikrohullámú sütő által hőkezelt, de még a fagyasztott ételek is.

Ételeink 75%-a nyers, hőkezelésmentes étel kellene lennie, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is ki lehet/kell egészíteni.

Ennek hiányában a szervezet, kénytelen testünk működtetésétől elvonni a test enzimeket. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata felgyorsul, betegségnek teszi ki a legyengült testet. 

Az orvostudomány évek óta állítja, hogy majdnem minden betegség és az idő előtti öregedési folyamat a testsaját enzimek hiányának tudható be.

Mit is jelent a testsaját enzimrendszer?

Születéskor minden csecsemő megfelelő mennyiségű testsaját enzimkészletet kap útravalónak. Ennek az enzimkészletnek a fenntartásán múlik, hogy megmarad-e életerősnek és egészségesnek. Amikor fiatalok vagyunk, a belsőleg, magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően szépek vagyunk, egészségesek és energikusak. Enzimjeink támogatják a gyors növekedést és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. De korunk előrehaladtával belső enzimjeink kifogynak. Enzim-energiánk nagy részét meggondolatlanul elpazaroljuk életünk során.

A testsaját enzimek feladata, hogy szabályozza a

– Szabad gyökök lekötését és szállítását.

– Az érelmeszesedés lerakódásainak (koleszterin) leépítését.

– A vér folyékonyságát (trombózis megelőzése).

– A blokkolt idegvezetékek felszabadulását.

– A sebgyógyulást és a fájdalomcsillapítást.

– A sav-bázis háztartást.

– Az emésztést.

– A hormonrendszert.

– Az autoimmun betegségeket (ízületi fájdalmak, sokízületi gyulladás, köszvény).

– A fertőzéses betegségek (vírusos, bakteriális) gyógyulási folyamatát.

– Az elfajult sejtek (tumorok) felismerését és megsemmisítését.

Az emésztőenzimek mennyiségi csökkenésének vagy éppen egy-egy enzim hiányának legenyhébb tünetei közé tartoznak:

  • rendszeres puffadás,
  • nagymértékű gázképződés,
  • a szokottnál gyakoribb böfögés,
  • rendszeres hasmenés,
  • a tápanyagok elégtelen felszívódásából eredő egyéb hiánybetegségek,
  • gyakori székrekedés.

Sikertelen fogyókúrák és az enzimhiányos táplálkozás

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák esetében is a legnagyobb tévedés, hogy csak az elfogyasztott kalória mennyiségére figyelünk és nem a minőségére. Pedig azonos kalóriatartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket, sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartásához szükséges.

Az enzimek gyorsítják a sejtmegújulást, gátolják a ráncok képződését. Gyógyítják a mirigyeket, a kövérséget és a soványságot, a magas vérnyomást, segítenek a szívinfarktus megelőzésében.

Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusztítása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése miatt. Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasszunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés nélkül készült, enzimdús, “élő” ételt, a főtt ételek emésztését pedig segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódváltásunk eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi állapotunk és energiaszintünk javulását.

Természetes enzimpótlás

A nyers tápanyagok, pl. gyümölcsök és zöldségek kitűnő enzimforrások, azonban ezek az enzimek megsemmisülnek a táplálék feldolgozása, főzése vagy tartósítása során. Az enzim kiegészítők pótolják a főzés során tönkrement, és ezért hatástalan enzimeket. A természetben előforduló enzimek, valamint az enzimpótlók az emésztés folyamatát már az emésztőtraktus felső részében (gyomor) megkezdik. Ezek hiányában az emésztés jó része a vékonybélben kezdődik csak el és növekszik a vastagbélbe kerülő megemésztetlen vagy csak részben emésztett tápanyagok mennyisége. A tápanyag tökéletlen emésztése során a bélben található baktériumok fokozzák a gáz- és toxinok képződését, melynek következtében kellemetlen közérzet és hányinger alakulhat ki. A bakteriális tevékenység miatt a szervezet számára veszélyes bomlástermékek keletkezhetnek, lassul a bél ürülése, károsodhat a bél nyálkahártya.

Napi 5-7 adag gyümölcs és zöldség – én a nyers zöldségre gondolok elsősorban – fogyasztása ajánlatos lenne mindenkinek, nem csak a fogyókúrázóknak. Az ilyen zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend több tápanyagot, kevesebb kalóriát és sok rostot tartalmaz, ami növeli a jóllakottság érzetét. Olvasd tovább: Enzimpótlás

fresh-vegetables-slider

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük