Mi a stressz? Te is szenvedsz a stressztől?

Mi a stressz?

Stressz az az érzés, hogy túl nagy mentális és érzelmi nyomás nehezedik ránk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megoldani valamit. Az emberek többféle módon reagálnak a stresszre, lehet, hogy egy bizonyos helyzet lehet valaki számára stresszes, másnak pedig motiváló.

Nap mint nap számos, talán nem túlzás azt mondani, hogy egyre több, stresszhelyzettel találjuk szembe magunkat .Nagyon sok élethelyzet, kihívás okozhat stresszt, különösen a munka, párkapcsolat vagy pénzügyi problémák. Ezeket a kihívásokat igyekszünk megoldani, de sajnos nem mindig sikerül, és néha elhatalmasodik rajtunk a probléma, kilátástalannak érezzük a helyzetet és ez életünk egészére erős nyomásként nehezedik.

A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy egész betegségsorozat elindítója lehet.

Hatással van az érzelmeinkre, gondolkodásunkra, viselkedésünkre és még a testi funkciók működésére is.  Általános tünetek az alvási problémák, verejtékezés, étvágytalanság vagy éppen túlzott falánkság és az összpontosítás, koncentráció gyengülése.  Csökken az önbecsülés, önbizalom és könnyen türelmetlenné, indulatossá válhatunk.

A stressz azonban nemcsak az életünk minőségét – közérzetünket, munkateljesítményünket, emberi kapcsolatainkat stb.- fogja aláásni, hanem az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működését is. A legtöbb ember ilyen stresszhelyzetben pótmegoldásokat választ – alkohol, dohányzás, drogok, nyugtatók, vagy éppen túlzott evés, esztelen vásárlás. Ezek a megoldások ideiglenesen segíthetnek a feszültség oldásában, rendszeresen alkalmazva viszont függőséget okozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy számos betegség kiváltó okai lehetnek.

A szív- és érrendszeri betegségek, az emésztőtraktus érzékenysége, az immunrendszer gyengesége, mind a stressz velejárója. Megfigyelhetjük, hogy ha rengeteg gond összesűrűsödik, akkor könnyebben kapunk el légzőszervi megbetegedéseket. A stressz okának tekintik az allergiás, asztmás megbetegedéseket is. Szexuális életünkre is kihat, mely a párkapcsolatunkat megnehezíti. A stressz hatására az izmok mindig készenlétben vannak ezért megfájdulhatnak.

A stressz fogalma Selye János által a 30-as években vált ismerté.

Kutatásai során rájött, hogy bizonyos hatások, különböző fizikai és érzelmi bántalmazások (stressz), komolyan és károsan befolyásolják szerveinket, életünket. Szinte minden szervünk károsodást szenved tartós stressz következtében és ezek a károsodások egy bizonyos időn túl már visszafordíthatatlanná válnak és halához vezetnek. Különösen a szív és érrendszer, immunrendszer, mellékvese és vesék, az emésztőrendszer valamint a bőr a leginkább érintett szervek.

Hogyan kezeljük a stresszt?

A stressz önmagában nem betegség, “az élet sava-borsa”  – mondja Selye professzor, enélkül nem élnénk. A negatív stressz, ha sokáig fennáll és nem kezeljük, viszont komoly betegségeket okozhat. Ezért különösen fontos, hogy idejében felfedezzük a tüneteit és alkalmazzunk olyan módszereket, amikkel a stressz oldható, leküzdhető. Keveset tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a stresszes helyzetek megjelenését, de sokat tehetünk azért, hogy hatékonyabban kezeljük ezeket a helyzeteket.

  • Tanuljunk meg relaxálni! – A mély lélegzés, izomlazítás, és a zene terápia hatékony segítséget nyújt.
  • Végezzünk rendszeres testedzést, erősítsük a testünk fizikai állapotát! (Séta, jogging, úszás, erőedzések stb.)
  • Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására. Fontos a társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése, illetve a reális célok kitűzése, önismeret fejlesztése.

Öt hatékony stresszoldó technika itt!

Az életmódváltás sok embernek nehézséget okozhat. Nézd meg ezt a filmet, amiből megismerhetsz egy megoldást, ami segít a stresszhormon (kortizol) szintjét alacsonyan tartani és a szerotonin szintet emelni, amit boldogsághormon néven ismerünk.


Többet szeretnél tudni a Laminine-ról? Kattints ide!

 

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük