Mi baj van a tojással?

Tojás a szuper élelmiszer? – Együk vagy ne együk?

Sok tévhittel/megtévesztéssel ellentétben a tojás mégiscsak egy tökéletes táplálék lenne?

A mainstream “táplálkozástudomány” egyik legnagyobb hazugsága, hogy a tojás egészségtelen, mert nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz, és emiatt növeli a szívbetegségek kockázatát. Nemrégiben azonban bebizonyosodott, hogy a koleszterintartalmú ételek nem növelik a vér koleszterinszintjét, illetve hogy a tojás például csak a „jó” koleszterin szintjét növeli, és egyáltalán nem okoz szívbetegséget.

A tojás talán az egyik legegészségesebb étel a világon, ha megeszed a sárgáját is. (Ezt testépítők miatt szeretném kihangsúlyozni!) Ugyanis a legtöbb tápanyag a sárgájában van: zsírban oldódó vitaminok, fontos zsírsavak. Akár multivitaminként is tekinthetünk a sárgájára, mert tele van tápanyagokkal. A fehérjében nagyon kevés van, ezért fontos, hogy mindig edd meg az egész tojást. Főleg, ha a koleszterinszintet is szeretnéd csökkenteni. Mert a koleszterin ellenszere a lecitin, ami a tojássárgájában megtalálható. Fontos tudni, ha csökkenteni akarod a koleszterinszintedet, akkor egyél lecitinben gazdag ételeket, ilyen például a tojássárgája. Tehát semmi baj nincs a tojással, nyugodtan fogyaszthatod akár naponta is. De ha megteheted, inkább kistermelőktől, termelői piacon vásárold, nem a nagy cégektől, nagyüzemi „tojás- vagy csirkegyáraktól” származó tojást.

Számos vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás valójában hozzájárul az egészséghez, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, jó minőségű proteinekkel, fontos zsírsavakkal és számos kevésbé ismert tápanyaggal.

Lássuk csak, mit tartalmaz egy tojás:

Egy átlagos tyúktojás 40 gramm, ebből 25 gramm a tojásfehérje és 15 gramm a tojássárgája. A tojás vitamintartama a tyúkok takarmányozásától függ. Jó esetben sok A-, D- és E-vitamin van benne, ráadásul a B-vitaminok széles skáláját is tartalmazza. Elsősorban B2-, B6-, B12-vitaminok találhatóak benne nagyobb mennyiségben. A tojásban lévő lecitin nitrogént és foszfort is tartalmaz, amik fontos szerepet játszanak az idegsejtek anyagcseréjében.

A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes előállítani, rendkívül fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasd. A kolin az izmok és a mozgatóidegek között biztosítja a kapcsolatot. Bár ezt a vegyületet termeli a szervezet, de nem elegendő mennyiségben.

Ásványi anyagokban is bővelkedik. Közülük leginkább a foszfort – mely az idegrendszer hibátlan működéséhez, valamint a csontok erősségéhez szükséges -, illetve a vérképzés során nélkülözhetetlen vasat érdemes említeni. De az immunrendszer erősítéséhez és a megfelelő enzimműködéshez szükséges cinket is tartalmazza.

A Koleszterin Hipotézis

Ha túl sok koleszterin és/vagy telített zsír tartalmú ételt eszünk, a vérünk koleszterin szintje megemelkedik. A koleszterin többlet lerakódik az artériák falára, megvastagítja és beszűkíti őket. Ez idővel elzárja a szív (és egyéb szervek) vérellátását, és szívinfarktust és sztrókot okoz.  A tojásnak magas a koleszterintartalma – ez igaz, azonban ha valaminek magas a koleszterintartalma, ez még nem jelenti, hogy növeli a rossz koleszterin mennyiségét a vérben.  A máj  minden nap termel koleszterint. Ha eszel koleszterint , akkor a májad kevesebbet termel. Ha nem eszel, akkor többet. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a tojás valójában javítja a koleszterinszintet, ugyanis a jó koleszterin (HDL) szintjét emeli.  (A NAGY KOLESZTERIN ÁTVERÉS c. könyv bevezetője itt olvasható)

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez elengedhetetlen, esszenciális aminosavakat is tartalmaz. Egy tojás a napi fehérjeszükségletünk 12 százalékát fedezi, könnyen emészthető formában. Most akkor mi a baj vele? 

A tojás az egyik legfontosabb és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. A civilizáció kezdete óta ismerik és fogyasztják. Dr. John Davidson kanadai orvos még a múlt század első felében fedezte fel, hogy a megtermékenyített tyúktojás 9-dik inkubációs napján a tojás kivonata tartalmaz olyan anyagot, amely az emberi szervezetbe bejutva képes regeneráló folyamatok beindítására. Ebből a felfedezésből született meg az a különleges öregedést gátló, és a szervezet öngyógyító folyamatait beindító termék,  a Laminine, amely tulajdonképpen az őssejteket aktivizálja és ezáltal fejti ki regeneráló, fiatalító hatását.

Ismerd meg a tojás gyógyhatásait is! Kattints ide és olvasd tovább!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük